Valg af rygsæk

Hvilken rygsæk skal jeg vælge? Hvor stor skal den være, og hvilke andre faktorer bør jeg være opmærksom på?

Hvad enten man søger en rygsæk til vandreture, fiskeri, camping eller til daglig brug, er det vigtigt af vælge den rette. Der findes ikke én rygsæk, som passer alle, men der findes rygsække for alle.

Da denne blog handler om survivalisme, er fokus primært på den rigtige rygsæk til overlevelse – den såkaldte “bug-out rygsæk”. Survivalisme har dog betydeligt overlap med “almindelige” fritidsinteresser, såsom camping, vandring, kajakroning jagt og fiskeri. Men for så vidt også i den daglige setting, hvis man har brug for en rygsæk til sine hverdagsting.

Hvor stor skal min rygsæk være?

En rygsæk kapacitet måles oftest i liter. Tommelfingerreglen for rygsækkens nødvendige størrelse kan ses i tabellen nedenfor:

Antal dage Rygsækkens kapacitet
1-2 nætter 20-50
2-3 nætter 50-60
2-5 nætter 60-80
5+ nætter 80+

Grejfabrikanten 5.11 Tactical har udviklet en rygsækserie, som giver et endnu lettere overblik: Nemlig kategorierne 12, 24 og 72.

Konceptet er, at hver taske kan indeholde tilstrækkeligt nødvendigt udstyr til, at man kan overleve uden hjælp udefra i hhv. 12, 24 eller 72 timer.

Det er klart, at rygsækkens størrelse ikke alene afgør, hvor længe man kan klare sig. Hvis man fx udelukkende fylder en 72-timers taske med madvarer, vil man hurtigt komme i nød, hvis det er koldt og man har brug for et tæppe. Omvendt, kan en velpakket 12-timers taske sagtens hjælpe dig til at overleve i et døgn eller længere.

Princippet er her, at en effektivt pakket 72-timers taske kan indeholde det nødvendige udstyr til at overleve i flere dage. Der er plads til flere slags tøj, et lille telt osv. Hvorimod en 12-timers taske ikke er lavet til at indeholde soveposer og den slags. Den indeholder kun tilstrækkeligt udstyr til, at du kan klare dig, indtil du på relativt kort tid når frem i sikker havn. Fx din ‘bug-out location’, din båd, en grænseovergang eller lignende.

Herunder ses de tre bug-out rygsække i hver kategori. Jeg har udvalgt 5.11 som eksempler på de tre størrelser, fordi de laver udstyr i særdeles høj kvalitet. Taskerne er bygget i yderst slidstærkt 1050 denier ballistic nylon, store og solide lynlåse, og det ergonomiske design er uovertruffen. Når man står med en 5.11 rygsæk i hånden, kan man mærke, at det ikke er en billig massevare.

5.11 Rush 12 anmeldelse

5.11 Tactical Rush 12 rygsæk anmeldelseRush 12 er er den “lille” taske.

Helt lille er den ikke. Det er en 24-liter taske, med plads til alt det basale udstyr. Den er velindrettet med indvendige netlommer og god mulighed for at tilføje ekstra udstyr ved hjælp af det udvendige MOLLE-net.

Rush 12s store fordel er, at den er letvægt og kan være i bilen uden at fylde for meget i bagagerummet. Disse mindre tasker benyttes da også ofte som ‘get home bag’. Det vil sige, at den netop ligger i bagagerummet. Klar til hvis der skulle ske noget, som kræver, at man må forlade bilen.

Det behøver ikke at være en katastrofe som atomkrig eller en elektromagnetisk puls (EMP). Det kan også være et simpelt motorsammenbrud i en afsides lokation. Så er det godt at have en taske med et tæppe, lidt proviant mv. indtil hjælpen ankommer. Hvis det er vinter, kan en feltspade også være værdifuld at have bundet fast til rygsækken, så man selv kan grave sig fri af en snedynge.

Rush 12 er dertil også en rigtig glimrende taske til daglig brug. Der er plads til de fleste ting, man skal bruge i dagligdagen, uanset om man arbejder på kontor eller fælder træer i Nordnorge.

Dog, hvis du til daglig bruger en bærbar computer, vil jeg i stedet anbefale 5.11 Rush Delivery Lima. Det er en helt igennem fantastisk taske til bærbare computere og i samme høje 5.11-kvalitet. Jeg bruger den selv til daglig, og smiler stort hver gang, jeg tager den op.

Fordele ved Rush 12:

  • Letvægt
  • Fylder ikke meget
  • Kan tages med overtalt

Ulemper:

  • Ingen sidelommer

5.11 Rush 24 anmeldelse

5.11 Tactical Rush 24 rygsæk anmeldelseRush 24 er har med sine 37 liter lidt ekstra plads i forhold til sin lillebror.

Rush 24 rigtig god glimrende til kortere ture. Fx jagt, en lidt længere fisketur eller en enkelt overnatning. Der er plads til det meste. Og hvor den større Rush 72 måske kan føles som overkill for de kortere ture, er Rush 24 lidt mere handy, uden at man giver alt for meget køb på opbevaringspladsen.

Modsat Rush 12 er der her gjort plads til sidelommer, som gør fx dine vandflasker let tilgængelige. Sidelommerne er også høje nok til at indeholde fx en foldesav og lignende.

Generelt er Rush 24 et glimrende kompromis mellem behovet for at kunne medbringe meget udstyr uden at skulle medbringe en meget stor taske.

Fordele:

  • Sidelommer
  • God indvendig opbevaringsplads uden at fylde for meget

Ulemper:

  • Nogle vil mene, at Rush 24 er for meget et kompromis mellem lille- og storebror. Overvej derfor, om den opfylder dine behov, eller om de to andre modeller vil passe bedre.

5.11 Rush 72 anmeldelse

5.11 Tactical Rush 72 rygsæk anmeldelseRush 72 er den største rygsæk i serien. Og den er i sandhed stor!

Med sine 55 liter er Rush 72 by far den største. Der er lige før du kan pakke konen ned i tasken og spare billetten, næste gang du skal ud at flyve.

Rush 72 er fremragende til længere vandre- eller overlevelsesture. Telt, sovepose, varmt tøj osv. kan du tage med, og stadig have plads til alt det mindre udstyr. Og selvom Rush 72 er en stor rygsæk, er den ikke ukomfortabel. Rygstøtten er solid, og spænderne giver rygsækken et solidt greb om dig.

Der er to meget store sidelommer. Her er plads til store vandflasker, gasflasker, en foldesav og diverse andet udstyr. Og hvis du foretrækker at bruge pladsen til andre ting – fx adskillige gasflasker, er der også plads til en stor vandblære bag ryggen. En feature som i øvrigt findes på alle tre modeller, men med varierende størrelser.

Rush 72 har tilmed masser af MOLLE-net, så der er rigelig mulighed for at tilslutte endnu mere ekstraudstyr, eller sågar flere mindre tasker. Da tasken ligeledes er solidt bygget, begrænses du i sidste ende alene af din evne til at bære vægten.

Fordele:

  • Rigtig meget plads
  • Med den rette planlægning, kan du pakke udstyr nok til at overleve i ugevis

Ulemper:

  • Pak efter et system. Ellers glemmer du, hvor dit udstyr ligger, skal du lede mange store rum igennem for at finde det.

Hvilken rygsæk skal jeg vælge?

Alle 5.11 Tacticals rygsække er af god kvalitet, som vil holde i mange år fremover. Også ved grundig brug.

De findes i flere forskellige farver, fra de mere urbane mørke til de naturfarvede og med Realtree camo. De kan alle åbnes helt op, og er indvendigt velindrettet med masser af velorganiserede lommer og små smarte detaljer. Således at man let kan tilgå alle sine ting, uden fx at skulle trække alt ud af rygsækken for at få fat i sit ildstål nederst i det en stort rum.

Desværre findes der ikke en one-size-fits-all rygsæk. Derfor afhænger det meget af, under hvilke omstændigheder du forventer at skulle bruge tasken.

Rush 12 er god en get-home bag, hvis man normalt bevæger sig i relativt kort afstand hjemmefra. Det er også en glimrende daglig rygsæk.

Rush 24 er god til de lidt kortere ture i naturen – inklusive en enkelt overnatning. Hvis du normalt kører længere væk hjemmefra, er det også et muligt alternativ som get-home rygsæk.

Hvis du forventer at skulle overleve flere dage uden hjælp fra andre, vil en taske som Rush 72 være at foretrække. Den kan indeholde meget, meget mere, end de andre. Her er plads til både tøj, mad, telt, sovepose, sav og alverdens andet nødvendigt udstyr. Her vil du med lidt øvelse og forberedelse kunne pakke tilstrækkeligt til at overleve betydeligt længere end bare de 72 timer.

Rush 72 er også det oplagte valg som decideret bug-out bag. Der er plads til alt udstyret plus lidt til. Med sine 55 liters plads kommer man ikke til at lide nød i de første dage.

Ved eventuelt at have en mindre bug-out rygsæk liggende i bilen, er du i de fleste tilfælde dækket tilstrækkeligt ind, til du kan komme hjem og hente din større bug-out rygsæk. Om denne mindre taske skal være på størrelse med Rush 12 eller Rush 24 kommer i sidste ende an på, hvor længe det typisk vil tage dig at nå hjem. I værste tilfælde til fods.

Falder 5.11 ikke i din smag, eller søger du en endnu større rygsæk end Rush 72, tilbyder GrejFreak et omfattende udvalg af tasker og rygsække.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *